ΝΑΥΠΛΙΟ, Τουρκική "Πολιτιστική" ΕΙΣΒΟΛΗ


Η εκστρατεία του Δράμαλη στην πεδιάδα του Άργους το 1822
έργο των Αλεξ. Ησαϊα-Napoleon G. Valerj. Βενετία [1839]. ΕΙΜ, αρ. κατ. 1605
οδηγός έκθεσης: Ο στρατηγός Μακρυγιάννης και η Εικονογραφία του Αγώνα
Εθνική Πινακοθήκη, παράρτημα Ναυπλίου, 23 Μαρτίου-29 Ιουνίου 2009
Το Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής του ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ θα γίνει με  ΧΟΡΗΓΙΑ, της Τουρκικής Πρεσβείας;

"Βουλευτικό"- Μεγάλο Τζαμί (1730)
οδηγός Ναυπλίου, Ελ. Σπαθάρη,
εκδ. Έσπερος, Αθήνα 2000
Έχει, όμως κι άλλο.... σαν αυτό να μην είναι αρκετό, στο "Βουλευτικό", το πρώην τουρκικό τζαμί , το οποίο κατά τα χρόνια της Επανάστασης χρησιμοποιήθηκε ως Κοινοβούλιο από την Κυβέρνηση, η πρώτη Βουλή των Απελευθερωμένων Ελλήνων (1825), θα επιτρέψουν να γίνει χορός Δερβίσηδων!



Οι Δερβίσηδες προσωπικά δεν μ' ενοχλούν καθόλου, αντίθετα μάλιστα, εκείνο που ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ είναι η σημειολογία του γεγονότος. Η προσβολή έρχεται από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό συμβούλιο, που είναι υπεύθυνοι για την απόφαση και υπόλογοι, όχι μόνο στους δημότες τους αλλά σε όλους τους πολίτες τούτης της χώρας!
Θ. Βρυζάκη, Έτσι κερδήθηκε η ελευθερία.
(Μ. Μπενάκη, Αθήνα)
"ΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ", Σεμνή Καρούζου,
εκδ. Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος,
Αθήνα 1979.
Αρκετά μετά την άλωση της Βασιλεύουσας, το 1800 ιδρύεται η "Επτάνησος Πολιτεία", το πρώτο ημιαυτόνομο Ελληνικό κράτος. Όταν οι αγωνιζόμενοι Έλληνες κάλεσαν τον Επτανήσιο Ι. Καποδίστρια να γίνει Κυβερνήτης, εκείνος υπάκουσε στο κάλεσμα κι ήρθε στο Ναύπλιο, γνωρίζοντας τι έχει ν΄ αντιμετωπίσει. Τότε το Ναύπλιο έγινε η πρώτη επίσημη πρωτεύουσα του Ελληνισμού μετά την Κωνσταντινούπολη!
 Έχω την εντύπωση ότι οι σημερινοί "άρχοντες" του Ναυπλίου δεν έχουν συναίσθηση του βάρους της ιστορικής ευθύνης που έχουν αναλάβει.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις