Κύπρος, ἐτυμολογία καί τά σύν αὐτῆ.

Αρκαδικός θεός Απόλλων Κεραιάτης,
Λευκωσία, Κυπριακό Μουσείο.
(Ιστορία Ελληνικού Έθνους, τ.Α'.
Εκδοτική Αθηνών)
Διάβασα πολύ προσεκτικά όλες τις γνωστές εκδοχές προέλευσης του ονόματος Κύπρος, διάβασα και την ιστοσελίδα: www.typos.com.cy, την οποία βρήκα πολύ καλή. Θα είχα να προσθέσω ακόμη μία εκδοχή ...

Η ονομασία ΚΥΠΡΟΣ - CUPRUM μόνο συμβατικά σημαίνει ΧΑΛΚΟΣ!
Βάφτισαν το χαλκό με τ' όνομα Κύπρος.
Η τοποθεσίες που φέρουν τ' όνομα του χαλκού είναι για παράδειγμα Χαλκίς, Χάλκη, Χαλκιδόνα, Χαλκόεσσα, Χαλκιδική, ακόμα και Κολχίς.
Εκείνο που βασικά συνδέει την Κύπρο με τον χαλκό είναι η Αφροδίτη που βγήκε μέσα από ένα κοχύλι, πιθανόν κοχύλι πορφύρας!
Χαλκός - χάλκη ή κάλχη, ο κόχλος ή κοχύλι της πορφύρας.

Η ονομασία ΧΑΛΚΟΣ δεν δόθηκε μόνο στο συγκεκριμένο μέταλλο, δόθηκε ΚΑΙ στο μέταλλο κατ' αντιστοιχία και σύμφωνα με τη θεωρία των Στωικών "περί συμπαθείας όλων των μερών του κόσμου". [1]

Η λέξη ΧΑΛΚΟΣ δεν είναι απλή ιστορία.
Αγγλικά ο χαλκός-copper ενώ ο κριός - ram (κέρας), αλλά ιταλικά rame-χαλκός ετυμολογείται από το λατινικό aerame(n)-aes-aeris. Όπου, aes = αεί και aeris = (αήρ) αέριος, ο ομιχλώδης, θαμπός, θολός, σκότον και amen=αμένινος, αμένης, κυρίως για φαντάσματα και σκιές, ο φευγαλέος, ο παροδικός, aeramen!

Στους Ορφικούς Ύμνους ο Ζευς χαρακτηρίζεται "ΑΕΡΙΟΣ" και η αδελφή και σύζυγος του (το θηλυκό μισό του) "ΑΕΡΟΜΟΡΦΗ", συμμετέχει σε όλα συγκερασμένη με τον σεβαστό αέρα!
Αν ο ΑΗΡ = aria - ουρανός και ατμόσφαιρα, αντιστοιχούν στον Δία στην Ήρα (Αρή-α/ari-a, με μετάθεση) πιθανόν ν' αντιστοιχεί ο "αέρας ο χρυσός" που στα μέταλλα αντιστοιχεί στο χαλκό.
Οπωσδήποτε ο "χάλκινος ουρανός" και το "Χάλκινο Γένος" δεν αποτελούνται από το μέταλλο που φέρει την ονομασία χαλκός!
Ιταλικά ramo σημαίνει κλαδί,  από την ελληνική ράδιξ = κλαδί / λ. radix. Ενώ ράδις, radius, σημαίνει ακτίνα τροχού/ρόδα, ruota και ράδιος - φωτεινή ουσία, "ύλη".
Κλαρί, κλάω =άνοιγμα, τρύπα, οπή και χαραυγή (break of day), κλαίω (ήχος, μύθος Άδωνι)!!!
Δηλαδή, il ramo di rame, το χάλκινο κλαδί, το Χάλκινο γένος, το τρίτο επί της γης!

Νομίζω ότι η ονομασία Αερία, που διχάζει τους μελετητές, γίνεται κατανοητή. Ο Ησύχιος αναφέρει ότι ένας Αερίας ήταν αρχαιότερος του Κινύρα (!) και ιδρυτής του ιερού της Αφροδίτης!
Ο Κινύρας υπήρξε αρχιερέας του ιερού της Αφροδίτης στην Πάφο, σπουδαίος ραψωδός, αγαπημένος του Απόλλωνα (Κύνα ή Λύκειου) και βασιλιάς.
Ο Σουίδας αναφέρει την κιθάρα, κιννύρα, μικρή αμφιβολία ότι πρόκειται για την κιθάρα του Κινύρα.
Ο Κινύρας ήταν γιος του Κύκνου ο οποίος ακολούθησε τον Φαέθωνα στο χαμό του και έγινε βασιλιάς των πέραν του Ηριδανού/Γαλαξία Λιγύων!!!
Ο Πάφος ήταν γιος του Ωρίωνα-Κέφαλου, του γίγαντα τ' ουρανού, του κυνηγού με τους δύο κύνες, τον Μικρό Κύνα και  τον ΜΕΓΑ ΚΥΝΑ ή ΣΕΙΡΙΟ που αντιστοιχεί στον Απόλλωνα και ήταν αφιερωμένος στην Αθηνά.
Η Κύπρος αναφέρεται ως θυγατέρα του Κινύρα και τούτο ταιριάζει με την εκδοχή ότι τ' όνομα ΚΥΠΡΟΣ προέρχεται από δύο λέξεις ΚΥ(Ω, κύνας) και ΠΡΟΣ (of place from, από, εκ, εξ), [2]δηλαδή, ΚΥΠΡΟΣ = από Κυνός!

Μύθος είναι ο αληθινός λόγος συνεπώς η ετυμολογία των ονομάτων δεν μπορεί παρά να συμφωνεί απόλυτα με αυτόν!


Υποσημειώσεις:
[1] α.Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία, 1ο Διεθνές Συνέδριο, 4-7 Σεπτ. 1997, Θεσσαλονίκη, Πρακτικά σελ. 33-336, Μάρω Κ. Παπαθανασίου. β. "Iatromatematica (Medical Astrology) in the late antiquity and thw Byzantine period", Estratto di: Medicina nei Secoli Arte e Scienza, Vol. XI-N2-1999, Ant. Delfino Editore.
[2] Greek - English Lexicon, Liddell & Scott, Oxford, 1992.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις