Θάλασσα Επιδαύρου ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Νέα Επίδαυρος, καλοκαιράκι, θεώρησα ότι είναι η "πιο καθαρή" λύση για μπάνιο στην περιοχή. Έκανα συμφωνία με το εαυτό μου ότι θα κοιτώ μόνο τη θάλασσα. Πήγα και ξαναπήγα, "αγνόησα" μέχρι και τις "φυσαλίδες"που έφερε το αεράκι όταν βγήκε, αφού είχα προλάβει να βγω πρώτα εγώ από το νερό. "Ιχθυοκαλλιέργειες" μου είπε μία μητέρα που φώναζε το παιδάκι της να βγει από τη θάλασσα. Καλά τα κατάφερνα, μέχρι που την τρίτη και χαριστική φορά είχα τη φαεινή ιδέα να χρησιμοποιήσω την παροπλισμένη μάσκα μου. Λάθος! Τί το ήθελα; Πώς να περιγράψω τα συναισθήματα θλίψης και αποστροφής στα όρια του πανικού που μου δημιούργησε η εικόνα του πυθμένα;  Αισθάνθηκα ότι τα ψαράκια που κυκλοφορούν ακόμα στο νερό, πάνω από ένα γλιτσιασμένο κιτρινοπράσινο βυθό, ζητούσαν απεγνωσμένα βοήθεια για να μη πάθουν ασφυξία!

Στην κυριολεξία εκτοξεύτηκα έξω από το νερό, μάζεψα τα πράγματα μου και έφυγα αφήνοντας το ζευγάρι που προσπαθούσε να βολευτεί κάτω από το διπλανό αρμυρίκι, να παλεύει με τις σφήκες, τα πολλών ειδών σκουπίδια, βρωμιές και κουτσούλους διάσπαρτα στα βότσαλα, τη θερμοκρασία της ασφάλτου που άρχιζε να πυρώνει, την ηχορύπανση και τη σκόνη των οικοδομών πάνω από την άσφαλτο στην πλαγιά του βουνού και το "σάλιο" που έβγαζε η θάλασσα με το οποίο προφανώς μας φτύνει!
Η συμφωνία για omerta (όρκος σιωπής) με τον εαυτό μου είχε πάει περίπατο!
Η εικόνα της βρώμικης και υποβαθμισμένης παραλίας είναι ίδια και στο πυθμένα της θάλασσας. Καταστροφή της Ζωής! Επιστρέφοντας θυμήθηκα τα λόγια Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης, Αν δεν σωθεί εγώ φταίω... εγώ φταίω διότι δεν θα έχω κάνει ότι μπορώ να κάνω... ότι μπορώ θα το κάνω!

Ο ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ!

περιοχή της Ελλάδας χωρίς ρύπους
Η θάλασσα καλύπτει το 71% του πλανήτη και το θαλασσινό νερό δεν είναι ομοιογενές.
Η Μεσόγειος έχει διάφανο χρώμα διότι είναι φτωχή σε αντίθεση με τον Ατλαντικό που έχει χρώμα γκρίζο-μπλε διότι είναι πλούσιος σε βιομάζα. Διάφανο αλλά γαλάζιο! Οι διαφορετικοί τόνοι του γαλάζιου χρώματος οφείλονται στο οξυγόνο, το αλάτι, τη θερμότητα, κλπ. αλλά και σε οπτικά φαινόμενα που παραμένουν ανεξερεύνητα. Η Μεσόγειος έχει πολλά είδη ψαριών αλλά μικρή ποσότητα διότι είναι ολιγότροφη (δεν παράγει πλαγκτόν). Τα ψάρια της όμως λόγω της αλατότητας είναι πιο γευστικά. Οὐκ ἐν τῶ πολλῶ τό εὖ!

Η περιεκτικότητα του νερού σε αλάτι,  ΑΛΑΤΟΤΗΤΑ, αλλάζει όπως μεταβάλλεται η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ μίας μάζας νερού στην επιφάνεια, τοπικά, από σημείο σε σημείο και χρονικά, χειμώνα, καλοκαίρι.
Στο Αιγαίο εισέρχονται κρύα νερά από τα Δαρδανέλια ενώ από το Γιβλαρτάρ (βόρεια ακτή Αφρικής) εισέρχονται ζεστά νερά που φτάνουν μέχρι τη Ρόδο.
Το νερό εισέρχεται με αλατότητα 35%0 η οποία μέχρι να φτάσει στη Ρόδο γίνεται 38%0 λόγω της εξάτμισης. Έτσι, το χειμώνα που η θάλασσα κρυώνει είναι πολύ αλατισμένη, άρα και βαριά τόσο ώστε τα νερά να βυθίζονται από το στρώμα της επιφάνειας, από το οποίο έρχονται, στο inter medium στρώμα ανατολικά της Ρόδου. Από το στρώμα της επιφάνειας συνεχίζει να εισέρχεται νερό χαμηλής αλατότητας από το Γιβλαρτάρ και κάτω από αυτό (στα 350 μέτρα) συνεχίζει να βγαίνει νερό της Μεσογείου με υψηλή αλατότητα προς το Γιβλαρτάρ. Μετά τη βύθιση το νερό συγκρατεί την ταυτότητα (θερμοκρασία και αλατότητα) και την πυκνότητα του.
Το νερό που μπαίνει από το Γιβλαρτάρ μένει για 100 χρόνια!

Ανάμεσα στα κρύα και τα ζεστά νερά δημιουργούνται μέτωπα, τα οποία χρησιμοποιούν τα ψάρια για τη μετανάστευση τους, είναι οι αλιευτικές περιοχές
Η posidonia oceanica σχηματίζει λιβάδια
 στον πυθμένα που εμπλουτίζουν τη θάλασσα με οξυγόνο
από περιοχή χωρίς ρύπους.
Η ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΒΛΑΣΤΗΣΗ που εξαρτάται από τις θαλάσσιες συνθήκες, δηλαδή, από τη διάδοση του φωτός, τη θερμοκρασία, τα ρεύματα, κλπ., είναι κύριος παραγωγός οξυγόνου και οργανικής ύλης.   Το ΟΞΥΓΟΝΟ μπαίνει στο θαλασσινό νερό με την κίνηση από την επιφάνεια και από το πλαγκτόν με φωτοσύνθεση. Το βράδυ υπάρχει αύξηση οξυγόνου στη θάλασσα.                      Στην Υποπαράλια ζώνη βγαίνουν τα μεγάλα φύκη (algae), λόγω του ότι σ' αυτήν φτάνει πολύ φως (μέχρι 50- 100 μ. βάθος, ευφωτική ζώνη), έτσι σ΄ αυτήν περιορίζεται η φωτοσύνθεση. Τα φύκη ανήκουν στα φυτοπλαγκτόν που παράγουν μόνα τους την τροφή τους χρησιμοποιόντας το φως.  Το πλαγκτόν χωρίζεται σε φυτοπλαγκτόν και ζωοπλαγκτόν-μικροοργανισμοί και είναι ιδιαίτερα αγαπημένη τροφή των ψαριών. Το ζωοπλαγκτόν τρέφεται με φυτοπλαγκτόν.
Το ΦΥΤΟΠΛΑΓΚΤΟΝ παίζει σημαντικό ρόλο στην τροφική αλυσίδα των υδάτινων οικοσυστημάτων! Δεσμεύει ηλιακή ενέργεια και συνθέτει οργανική ύλη από νερό και διοξείδιο του άνθρακα (CO2).
Τα φύκη, χλωροφυλούχα θαλλόφυτα, ξεχωρίζουν από άλλα θαλλόφυτα από την ύπαρξη χλωροφύλλης μέσα στα κύτταρα τους και παράγουν οξυγόνο (φωτοσύνθεση) και θρεπτικά άλατα.  
ΡΥΠΑΝΣΗ (συστηματική απόρριψη ρυπαντών σε τόπο και χρόνο) ονομάζεται κάθε διαταραχή της φυσικής ισορροπίας που είναι ικανή βλάψει την ισορροπία της φύσης  και να δημιουργήσει διαταραχές στην ανθρώπινη υγεία.
ΡΥΠΑΝΤΗΣ ονομάζεται κάθε τι που προστίθεται ενώ δεν είναι φυσικό συστατικό του οικοσυστήματος ή ενώ είναι προστίθεται σε μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα να μεταβάλλονται οι αρχικές συγκεντρώσεις.
Η αύξηση της βιομάζας πλαγκτογόνων οργανισμών ή η εξαφάνιση άλλων αποτελεί ένδειξη της ποιότητας του οικοσυστήματος.
Οι ρυπαντές δημιουργούν ΕΥΤΡΟΦΙΣΜΌ, δηλαδή, υπέρμετρη αύξηση της συγκέντρωσης θρεπτικών συστατικών που προέρχεται από λιπάσματα, λύματα, κλπ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επίδραση του ευτροφισμού στο πλαγκτόν.
Δηλαδή, βακτήρια και φύκη, φυτοπλαγκτόν, αυξάνονται σε αριθμό τέτοιο ώστε να σχηματίζουν επικάλυμμα στις υδάτινες επιφάνειες. Η μεγάλη βιομάζα πάνω δημιουργεί μεγάλη κατανάλωση οξυγόνου ενώ πιο κάτω η κατανάλωση οξυγόνου είναι μικρότερη διότι η βιομάζα δεν αφήνει το φως να περάσει και άρα δεν υπάρχει ανάπτυξη ζωής! Η μεγάλη βιομάζα καταναλώνει οξυγόνο με αποτέλεσμα να θανατωθεί μόνη της. Το οξυγόνο καταναλώνεται και από φαινόμενα οξείδωσης (απορριμάτων και νεκρών οργανισμών που πέφτουν στη θάλασσα,  συσσωρεύονται στο βυθό και χρειάζονται οξείδωση), συνεπώς η θάλασσα ρυπαίνεται πιο γρήγορα διότι λιγοστεύει τ' οξυγόνο  όχι μόνο από την κατανάλωση οξυγόνου της βιομάζας αλλά και λόγω της οξείδωσης.

Πριν πάτε ή ξαναπάτε σε οποιαδήποτε συγκέντρωση για ενημέρωση της ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ του θαλάσσιου περιβάλλοντος από της ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, πάρτε μία μάσκα και κοιτάξτε το πυθμένα! Είναι άλλο να βλέπεις εικόνες (εικονική πραγματικότητα) κι άλλο να ζεις την εικόνα, να είσαι μέσα σ' αυτή (πραγματικότητα)! Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο για να πεισθείτε για το ΘΑΝΑΤΟ!
Οι Ιχθυοκαλλιέργειες είναι η βαριά ταφόπλακα όχι ΜΟΝΟ ενός ήδη βεβαρημένου θαλασσίου περιβάλλοντος αλλά γενικά της ΖΩΗΣ!


Δεν είναι διασκέδαση να κάνεις μία μικρή μετακόμιση προκειμένου να κάνεις μία βουτιά. Ομπρέλα, ψάθες, πετσέτες, καρεκλάκια, ξαπλώστρες, τσάντες γεμάτες με όλα τα συναφή... Αναψυχή είναι να περπατάς ξυπόλητος στην παραλία, να ξαπλώνεις στην ακροθαλασσιά, τις γαριδούλες να τσιμπούν τα πόδια σου, να ψάχνεις κοχύλια, καβουράκια, πεταλίδες, ν΄ απολαμβάνεις το θεραπευτικό ιώδιο και την αρμύρα, ν΄ ακολουθείς τα ψάρια στις κρυψώνες τους. Αναψυχή είναι το κολύμπι κι όχι τα άκρως ρυπογόνα jet-ski, ο φλοίσβος της θάλασσας όχι η ηχορύπανση....
Η λογική να γίνουν οι ιχθυοκαλλιέργειες εκεί όπου ήδη το περιβάλλον είναι επιβαρυμένο είναι αχαρακτήριστη και απολύτως απαράδεκτη, απλά δεν είναι λογική!
Λογική είναι με την ευθύνη που αναλογεί στον καθένα μας να επαναφέρουμε την ισορροπία στο φυσικό περιβάλλον και ν΄αποκλείσουμε όποια ανθρώπινη δραστηριότητα το καταστρέφει σπέρνοντας Θάνατο! Λογική είναι η ΖΩΗ, το δώρο του Θεού!
Εμείς σήμερα θυσιάζουμε τη ΖΩΗ στο βωμό του ΧΡΗΜΑΤΟΣ!

Αν αυτά σας μοιάζουν γραφικά πέστε μου εσείς τι θα τα κάνετε τα χρήματα και τα καλά τους χωρίς ΖΩΗ γύρω σας και χωρίς ΥΓΕΙΑ!

Σώστε το γραφικό λιμανάκι της Νέας Επιδαύρου και κάθε λιμανάκι και παραλία!
Τότε και μόνο τότε θα υπάρξει ο πολυπόθητος Τουρισμός.

First I dream, then I belιeve in my dream and then the dream becοme truth! (πρώτα ονειρεύομαι, έπειτα πιστεύω στο όνειρο και μετά το όνειρο γίνεται πραγματικότητα!)

Για τ' όνειρο που μπορεί να γίνει πραγματικότητα αν είμαστε ενωμένοι επικοινωνήσετε γράφοντας σχόλιο, που το διαβάζουν όλοι, ή με το email: kynorodi@gmail.com


Σημειώσεις
Πληροφορίες από ομιλίες κυρίων Παναγιωτήδη, ΕΚΘΕ, Δημ. Γεωργόπουλου, Φυσικός-Ωκεανογράφος.
www.physics4u  - "το φυτοπλαγκτόν των ωκεανών επιβραδύνουν τη φωτοσύνθεση".
www.5dim-pyrgou.ilei.sch.gr/sea.../org , "ο Κόσμος της θάλασσας".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις