Επιδαύρος η "άγνωστη" και ο παρα-μύθος της!

το Κυνόρτιο όρος υψώνεται
 πάνω από τον πευκώνα του αρχαιολογικού χώρου,
από ΝΔ 
Τ' όρος Κυνόρτιο, που υψώνεται πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο του πιο φημισμένου Ασκληπιείου του αρχαίου κόσμου, άρχισε να μικραίνει, να μικραίνει, να μικραίνει, σαν ρούχο που μπαίνει στο πλύσιμο, τόσο που μία Κυριακή έγινε λόφος.
Έτσι, όταν σηκώθηκε ο γίγαντας τ' ουρανού Ωρίων, που ανατέλλοντας ξαπλώνει πάνω στο βουνό, δεν είχε που ν'  ακουμπήσει, έχασε την ισορροπία του και τότε όλα άρχισαν να μικραίνουν και μικραίνοντας ν' αναποδογυρίζουν χάνοντας τη μεγαλοπρέπεια τους.

Μια διαφορετική εικόνα δημιουργήθηκε!
Απίστευτο αλλά... μέχρι και ο μεγάλος θεός Σωτήρας Ασκληπιός μίκρυνε και από θεός έγινε ημίθεος. Από τότε κρύβεται μέσα στη γη από φόβο, έτσι μικρός που έγινε χρειαζόταν κατοικία για να κρυφτεί και διάλεξε να κατοικοεδρεύει στην κυκλική Θόλο με τους υπόγειους διαδρόμους και το λαβύρινθο, ώστε να μη φαίνεται μέσα στο σκοτάδι κι όλους να τους μπερδεύει.
Εκεί δεχόταν τους ασθενείς και τους θεράπευε μέσα από την κρυψώνα του στη γη (τάφος). Έτσι η κάθοδος στη γη για την ανάκτηση δύναμης και υγείας έγινε θρησκευτικό - τελετουργικό πλαίσιο της θεραπευτικής πρακτικής γύρω από τον Ασκληπιό.
Επιπλέον φρόντισε ο ημίθεος, δύο βήματα από το σπίτι του,  για ένα Τελετουργικό Εστιατόριο, μάλιστα στο μέγεθος και με τα χαρακτηριστικά ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ώστε να εστιάζονται όλοι άνετα και ο ίδιος να λαμβάνει μέρος και στα τελετουργικά γεύματα και να γεύεται τα εξαίσια εδέσματα των θυσιών!!
Στον Ασκληπιό άρεσε πολύ η μουσική και τα θεάματα, παρ' ότι ιατρός είχε πολύ ελεύθερο χρόνο κι έτσι, για να περνά ευχάριστα την ώρα του, φρόντισε να έχει όχι ένα αλλά δύο θέατρα. Μάλιστα δύο, ο πλεονέκτης! Το δεύτερο παραθαλάσσιο, βρίσκεται έξω από το κτιριακό συγκρότημα της κατοικίας του, από την άλλη μεριά του λόφου. Είναι γι'  αυτό που τ' ονόμασαν Μικρό Θέατρο, διότι μαζί με το βουνό μίκρυνε και αυτό! Σ' αυτό το Μικρό Θέατρο δίπλα στο λιμάνι οδηγούσε ένας συγκεκριμένος δρόμος 15,4 χλμ. αρχικά. Αρχικά, διότι όταν όλα μίκρυναν και "μπήκαν" η απόσταση ελαχιστοποιήθηκε, σχεδόν μηδενίστηκε με τρόπο μαγικό. Απίστευτο, αλλά αληθινό!
Αγνή, Vitex Agnum castus,
κοινώς λυγαριά, από τα πιο φημισμένα φυτά στην αρχαιότητα,
η περιοχή του Ασκληπιείου Επιδαύρου είναι γεμάτη

Κάποιος που έφτανε στα Προπύλαια του κτιριακού συγκροτήματος, δηλαδή, στα Προπύλαια του Ιερού του Απόλλωνα και του Ασκληπιού ή Ασκληπιείου (για να συνεννοούμαστε) συναντούσε  μία επιγραφή με την οποία ο Ασκληπιός προειδοποιούσε, καλού κακού, ότι στο ιερό που ευωδιάζει λιβάνι για να μπει θα πρέπει να είναι καθαρός και να έχει καθαρούς λογισμούς.
Τώρα τα Προπύλαια είναι κλειστά, ελάχιστοι τα βλέπουν και κανένας δεν περνά πια, διότι αλλοίμονο, θα έμεναν όλοι απ' έξω!
 Γι'  αυτό ο Ασκληπιός έδινε εντολή στους επισκέπτες να πλένονται διότι το νερό με τρόπο μαγικό (λουστείτε, σκουπιστείτε, τελειώσατε) καθαρίζει από ψυχικές ή ηθικές διαταραχές ή και επιδράσεις δαιμονικών δυνάμεων.



Τον ίδιο μαγικό τρόπο φαίνεται να υιοθέτησε και ο Σωτήρας Ιησούς, τον οποίο, όπως τον Ασκληπιό, προσπαθούν να υποβιβάσουν από Θεάνθρωπο (θεότητα ενσαρκωμένη) σε Ανθρωπόθεο (καλό και φωτισμένο άνθρωπο)! Διότι η παραπάνω αρχαία μέθοδος είχε επιτυχία, αφού ο ημίθεος Ασκληπιός Σωτήρας Ιατρός χωμένος μέσα στη γη βρήκε την αθανασία -που κρύβεται στη γη, εκεί γίνεται θεός αθάνατος και από εκεί γιατρεύει.
Τί, νομίσατε ότι η λύτρωση -πνευματική και σωματική- έρχεται από ψηλά, από τον ουράνιο πνευματικό κόσμο του φωτός; Λάθος! Τα μάτια χαμηλά, στη γη και στο υπόγειο κόσμο της διότι η γη/ύλη σε κάνει "θεό αθάνατο"!
Ο κόσμος στις μέρες μας εξακολουθεί να μκραίνει και να περιορίζεται.... οδηγώντας στην οφθαλμαπάτη της εικονικής πραγματικότητας ενός παραμορφωμένου μύθου-αληθινού λόγου.

Αντιστρέψτε:                 λόφος - όρος
                                     ημίθεος - θεός
                                    κατοικία - ναός
                         κάδοθος στη γη - άνωδος στο φως
          Τελετουργικό Εστιατόριο - Γυμνάσιο
                 κτιριακό συγκρότημα - Ιερό
                                        λιβάνι - θυμίαμα (θυμιάματα υπάρχουν διάφορα)       
                                     καθαρός - αγνός (η αγνότητα είναι η κυριώτερη πηγή όλων των αρετών)

ΥΓ. Οι λέξεις με πλάγιους χαρακτήρες από το άρθρο "Η άγνωστη Επίδαυρος αποκαλύπτεται" της Μαρίας Θέρμου, ΤΟ ΒΗΜΑ,  Κυριακή 31 Ιουλίου 2011.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις