Το Παλιό Δημοτικό Σχολείο στο Γεωργίτσι Λακωνίας


 
Σκαρφαλωμένο στις ανατολικές απότομες πλαγιές του Ταϋγέτου, το Γεωργίτσι είναι  πραγματικό μπαλκόνι στην κοιλάδα του Ευρώτα πάνω από τον ελαιώνα της Πελλάνας.

Το Παλιό Δημοτικό Σχολείο του 1933 έχει χαρακτηρισθεί Μνημείο.

Αρχιτέκτονας υπήρξε ο Αναστάσιος Μεταξάς (1862 -1937), ο οποίος μεταξύ άλλων έκαμε τα σχέδια της αναμαρμάρωσης του Καλλιμάρμαρου Παναθηναϊκού Σταδίου (οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1900).
 


 

 
 Όπως τριγυρνούσα στους εξωτερικούς χώρους του κλειστού εγκαταλελειμένου Δημοτικού Σχολείου, που έχουν γλυτώσει από τσιμέντα και πλακοστρώσεις, αγναντεύοντας από ψηλά την Πελλάνα σκεφτόμουν….

αρχαιολογικός χώρος Λακεδαίμονας -Πελλάνας
ο ελαιώνας πήρε τη θέση μίας αρχαιότατης λίμνης όταν ένα μεγάλο κοσμολογικό γεγονός την κατέστρεψε μαζί με την Ιερή πόλη της λίμνης, την κοίλη και κητώεσσα Λακεδαίμονα, που έδωσε την ονομασία της σ’ όλη τη χώρα. Η λίμνη γέμισε βιομάζα αλλά η θέση δεν εγκαταλείφθηκε κι έτσι τη θέση των Μινυακών (2700 - 1700π.Χ.)  πήραν τα Μυκηναϊκά  ανάκτορα  με τελευταίο εκείνο της Ελένης και του Μενελάου, ο οποίος υπήρξε ο δέκατος μετά τον Λέλεγα, βασιλέας της Λελεγίας –Λακεδαιμονίας! Δέκα ήταν και οι πόλεις του κράτους του Μενελάου, το Οίτυλο, η Λας, το Έλος, οι Αυγειές και οι Αμύκλες είναι θέσεις γνωστές, υπήρχαν ακόμη η Φάρης, η Σπάρτη, οι Βρυσειές και η Μέσση και βεβαίως η έδρα του, η Λακεδαίμονα.
αρχαιολογικός χώρος Λακεδαίμονας -Πελλάνας

Υπήρξε σπουδαίο διοικητικό κέντρο το οποίο μετά το 1050 π.Χ. μετατράπηκε σε λατρευτικό χώρο, Ιερό στο οποίο έδωσαν όχι τυχαία την ονομασία της θυγατέρας του Λέλεγα, Θεράπνη ή Σεράπνα. Το Ιερό και η ονομασία του δικαιολογούν και την ύπαρξη του Ιερού του Ασκληπιού που αναφέρει ο Παυσανίας (ΙΙΙ, 21,2), ίσως ένα από τ’ αρχαιότερα, το οποίο δεν έχει ανασκαφεί ακόμη!

Σκεφτόμουν…  ότι ο τόπος είναι διάσπαρτος από προϊστορικές αρχαιότητες που αν έρθουν στο φως, όπως η Λακεδαίμονα και μελετηθούν θα δώσουν λύσεις σε σημαντικά αναπάντητα μέχρι σήμερα ερωτήματα όπως έδωσε ο αρχαιολογικός χώρος της Λακεδαίμονας!

πήλινοι δίσκοι -λελέγια - θεωρούνται αγνύθες,
αφιερώματα στην Ελένη, 9ος π.Χ. αι.
Σκεφτόμουν… ότι το Δημοτικό Σχολείο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και να σωθεί ως σύγχρονο Διεθνές Κέντρο Προϊστορικών Σπουδών! Οι υποδομές υπάρχουν, το υλικό μελέτης υπάρχει in situ, εύκολη πρόσβαση με τους καινούργιους δρόμους υπάρχει, το μόνο που λείπει είναι η πολιτική απόφαση… αν μιλούμε για ανάπτυξη χωρίς δανεικά!

Το Κέντρο με τις βιβλιοθήκες του, αίθουσες συνεδρίων, εργαστήρια και ότι άλλο χρειάζεται μπορεί να μετατραπεί σε "κυψέλη" της επιστήμης τροφοδοτόντας τον πολιτισμό και δίνοντας ζωή στην ευρύτερη περιοχή που θα πρέπει να φιλοξενήσει επιστημονικό προσωπικό, φοιτητές, σύνεδρους και επισκέπτες- περιηγητές απ' ολόκληρη τη χώρα και τον κόσμο.
Θα υπήρχε εργασία για όλους και ευδαιμονία, η χαρά των αρχαιολόγων και ειδικών επιστημόνων να ανοίγουν νέους ορίζοντες, η χαρά των κατοίκων να βλέπουν την περιοχή τους να προκόβει και να τις αναγνωρίζεται η θέση που της αξίζει έχοντας τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη της, η χαρά των τουριστών που αναζητούν τον ελληνικό πολιτισμό!

Σκεφτόμουν και η σκέψη ενεργοποίησε τη φαντασία μου, έγινε όραμα και φούντωσε η ελπίδα…

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις