Τί σημαίνει ΠΑΤΡΙΔΑ;

Πατρίδα είναι ένα τοπίο (χώρα) που αντιπροσωπεύει ιδανικά και αξίες, ενώ Ορθοδοξία είναι ο τρόπος (βίωμα) κατανόησης τους και αντιπροσωπεύει την ελευθερία της ψυχής.
Ἓνα τοπίο, λέει ο Ελύτης, εἶναι ἡ προβολή τῆς ψυχῆς ἑνός λαοῦ πάνω στήν ὓλη.
Το πρόβλημα στην όμορφη και παράξενη πατρίδα μας δεν είναι οικονομικό, δεν ήταν εξ' αρχής, έγινε ή καλλίτερα το έκαναν, είναι βαθιά ηθικό. Πατριωτικό είναι οτιδήποτε αναφέρεται στην Πατρίδα, δηλαδή, σε ιδανικά και αξίες και την ΨΥΧΗ του λαού της.
Η ψυχή δεν τρέφεται με την 6η ή άλλη δόση της ξένης "βοήθειας", αλλά με ευγένεια και ήθος,  δηλαδή, με τρόπο τίμιο, σεμνό και ενάρετο!
Η ψυχή είναι το "αιώνιο" παιδί και σε κανένα παιδί δεν δικαιούται κανείς να στερήσει τ' όνειρο, την ανάγκη να δημιουργήσει και να συμμετέχει ενεργά στην κοινωνία. Αν τα παιδιά ήταν ευτυχισμένα, αν τους προσφέραμε εκείνα τα πράγματα που τα κάνουν ευτυχισμένα, αν τ' ακούγαμε και τ' ακολουθούσαμε στα όνειρα τους, αν τους προσφέραμε χρόνο και χώρο να δημιουργήσουν, αν σεβόμαστε την προσωπικότητα τους, ο κόσμος σήμερα θα ήταν διαφορετικός.
Η ευτυχία, τα όνειρα, ο χώρος και ο χρόνος κερδίζονται με αγάπη, δεν αγοράζονται μ' όλο το χρυσάφι του κόσμου, το χρήμα εδώ δεν έχει την παραμικρή αξία.
Με αυτά υποστηρίζω ότι δεν υπάρχει καν δίλημμα μεταξύ ΠΑΤΡΙΔΑΣ (εθνικής κυριαρχίας) και Μνημονίου, Δανειακής Σύμβασης.... Χρεωκοπίας, ακόμα και αν οι άρπαγες των κλεμμένων και οι υπεύθυνοι γι' αυτό βρίσκονται ανάμεσα μας! 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις