Θεραπευτικά φυτά SOS !!!


cistus incanus- λαδανιά
"Wild flowers of Greece"
N. Goulandris,
 publ. Goulandris Botanical Museum,
Kifisia Greece 1968
Ένα από τα πρόσωπα του Θηρίου είναι η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης THMPD (Traditional Herb Medicinal Products) ή Directive 2004/24/eu, η οποία στην ουσία ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ τη χρήση των θεραπευτικών φυτών!
Αρχίζει να ισχύει στις 30 Απριλίου 2011. (http://www.savenaturalhealth.eu/)
Ο πρώτος που έγραψε για τα αποτελέσματα των θεραπευτικών φυτών είναι ο Πυθαγόρας, ο οποίος παραγγέλνει να τιμούν με αυτά τους θεούς!
Μερικά από τα πιο γνωστά βότανα που χρησιμοποιούνται από την προϊστορική εποχή είναι: μυρτιά, νάρθηξ, στύραξ, ρητίνη πεύκου, άρκευθος (είδος κέδρου), κέδρος, λιβάνι,κυπαρίσσι, λαδανιά, μαστιχόδενδρο, μαντζουράνα, ασπάλαθο, ίριδα, νάρδο, ρόδο, δάφνη, φασκομηλιά...
Στην Ελλάδα η πολύ πλούσια χλωρίδα είναι αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού και της παράδοσης της.
Πρώτος ιατρός θεών, θνητών και ανθρώπων, υπήρξε ο Απόλλων, θεός του αστρικού - αιθεριακού (πνευματικού) φωτός και της μουσικής (ήχος). Ο Κλαύδιος Πτολεμαίος, ένας από τους μεγαλύτερους αστρονόμους όλων των εποχών,[1] σημειώνει ότι κάποια δύναμη από την αιθέρια και αιώνιο φύση διαδίδεται και φτάνει σε ολόκληρη την καθ'  όλα μεταβλητή περιοχή γύρω από τη γη. Με αυτήν την προσέγγιση ο αιθήρ, ένα λεπτομερές πνεύμα, γίνεται κατανοητός ως πέμπτο στοιχείο (σωματίδιο του Θεού; CERN).
Τον γιο του Ασκληπιό, που γεννήθηκε τυλιγμένος σε σπινθηροβόλο ακτινοβολία, δίδαξε ο αδελφός του Δία, Κένταυρος Χείρων, τη γνώση των άστρων, των φαρμακευτικών φυτών και ιαματικών νερών και γενικά τη γνώση της μουσικής!
Ο Ασκληπιός μάζευε βότανα/θεραπευτικά φυτά για την παρασκευή φαρμάκων. Η γνώση της συλλογής των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών και της χρήσης τους (φάρμακο και φαρμάκι) δεν ήταν απλή υπόθεση, συνδέεται με τη γνώση της αστρονομίας και ονομάσθηκε Ιατρομαθηματικά (Medical Astrology). [2]  Οι γιατροί μελετούσαν τη σχέση μεταξύ μικρόκοσμου και μακρόκοσμου, η οποία εδράζεται στο αξίωμα της Στωϊκής φιλοσοφίας περί συμπαθείας (συν-πάσχω, Πάσχα) μεταξύ όλων των μερών του κόσμου. Βασίζεται στην αντιστοιχία ζωδίων και πλανητών προς τα μέλη και τα όργανα του ανθρώπινου σώματος, αλλά και προς τα μέταλλα, τους λίθους, τα βότανα και τα ζώα και κατ' επέκταση όλα αυτά πάλι με το ανθρώπινο σώμα.
Γνώριζαν ότι ο κάθε τόπος βρίσκεται υπό την επίδραση ενός ζωδίου ή πλανήτη, συνεπώς ανάλογη με την επίδραση που δέχεται ο τόπος είναι και η θεραπευτική ιδιότητα των βοτάνων. Γενικά θεωρούσαν προτιμότερο η συλλογή να γίνεται σε θερμές χώρες!!! Ο λόγος είναι ότι στα θερμότερα κλίματα οι πόροι των βοτάνων είναι χαλαρότεροι κι έτσι το πνεύμα του ζωτικού αέρος εισδύει μέσα σ' αυτές και τις καθιστά ενδυνάμους και δραστικωτέρας. Επομένως, ενυπάρχον στον κόσμο ζωτικόν πνεύμα είναι ο δραστικός παράγων του οποίου μεταλαμβάνει κανείς και αναπνέοντας και τρεφόμενος, υπόκειται σε περαιτέρω διαφοροποιήσεις μέσα στα ζώντα όντα.... από τη στιγμή της εισαγωγής της τροφής στο σώμα έως την άφιξη των κατάλληλων συστατικών στον εγκέφαλο!
Πουθενά στην Ευρώπη οι συνθήκες δεν είναι τόσο ευνοϊκές για την ανάπτυξη μιας τόσο πλούσιας χλωρίδας όσο στην Ελλάδα. Πάνω από 6000 είδη φυτών κατάφεραν να επιζήσουν μέχρι σήμερα κάνοντας την Ελλάδα ένα από τα μέρη της Ευρώπης με την πλουσιότερη χλωρίδα!!! [3]
Η ελληνική μυθολογία είναι γεμάτη "κήπους", όπως η χώρα εξακολουθεί να είναι γεμάτη "ιερά άλση", με κορυφαίο  τον "Κήπο της Παναγιάς", το Άγιον Όρος!

Τα φυτικά "φάρμακα", πρόσθετα, βιταμίνες, κλπ. είναι ακριβότερα από τα χημικά (chemical drugs, petrochemical), αλλά αξίζουν και τα πληρώνουμε..., είναι εκείνα που θα έπρεπε να παίρνουμε από την τροφή μας, η ποιότητα της οποίας, όμως, άλλαξε. Οι άνθρωποι στρέφονται στην επιστροφή των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων... Την πολυδάπανη κατασκευή της "Κιβωτού των σπόρων" του Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας ακολουθεί ο Codex Alimentarius - Διατροφικός κώδικας!! (http://www.βίντεο/ για codex alimentarius 2010  / και http://www.τοπικοποίηση/: codex Alimentarius: Νέος κώδικας μαζικής εξόντωσης) και τώρα η THMPD.
Αν σε αυτά προσθέσουμε την απελευθέρωση, δήθεν, του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, το απόλυτο μονοπώλιο στην ιδιοκτησία των φαρμακείων με την εξαγορά θέσεων και φαρμακείων σε ολόκληρη την επικράτεια που θα περάσουν στη διάθεση συγκεκριμένης εταιρείας (http://www.newsbomb/) και το γεγονός ότι η TEVA, μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο ισραηλινών συμφερόντων, κερδίζει πολλούς διαγωνισμούς στα νοσοκομεία της χώρας μας, η εικόνα αρχίζει να ξεκαθαρίζει.
Τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή για το Μνημόνιο!
Ούτε η πιο νοσηρή φαντασία συνομωσιολογίας δεν θα μπορούσε να συνθέσει τέτοιο σενάριο, που παρά τα δεδομένα εξακολουθεί να μοιάζει αδύνατον να συμβαίνουν όλα αυτά!
Όμως, υπάρχει Θεός!!!

[1] Βότανες ζωδίων και πλανητών σε χειρόγραφα του 14ου - 16ου αι. Μ. Παπαθανασίου, "Φαρμακευτικά και Αρωματικά φυτά", Ζ' Τριήμερο εργασίας, Κύπρος, 21-25 Μαρτίου 1997.
[2] Μ. Παπαθανασίου, "Iatromathematica (Medical Astrology) in late antiquity and thw Byzantine period", Estratto da: Medicina nei Secoli Arte e Scienza, Vol.XI-N.2-1999, Ant. Delfino Editore.
[3] Μπάουμαν Έλμουτ, η ελληνική χλωρίδα, μτφ. Πέτρος Μπρούσαλης, Ε.Ε.Π.Φ., Αθήνα 1984.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις