Άτλαντες οι Μινύες - Μινωϊτες και το Ομφάλιο Μαντείο της Κρήτης! συμπληρωμένο
Οι αναρτήσεις του ΙΔΕΟΚΗΠΟΥ γράφονται με φροντίδα για να ταξιδεύουν ελεύθερες,
ακόμη και σε άλλα ιστολόγια, αρκεί η μεταφορά τους να γίνεται με αναφορά του ιστολογίου
προέλευσης, ώστε οι αναγνώστες να διατηρούν την δυνατότητα να διαβάσουν άλλες
συναφείς αναρτήσεις, όπου λάθη και
αστοχίες διορθώνονται.
@Καρολίνα Αννίνου
Άτλαντες οι Μινύες - Μινωϊτες
και το Ομφάλιο Μαντείο της Κρήτης.
μερικές σκέψεις...
Το Ομφάλιο μαντείο είναι σημείο γνωστό εδώ και χρόνια!
Η αποκάλυψη του μινωϊκού κυκλικού
κτιρίου στον λόφο Παπούρα στο Καστέλι Ηρακλείου, το Ομφάλιο Μαντείο στο
Ομφάλιο
πεδίο, επαναφέρει στην επικαιρότητα την άποψη του ανασκαφέα της Λακεδαίμονος καθ. Θεόδωρου Σπυρόπουλου[2] για την Ατλαντίδα, επιβεβαιώνοντας ότι η Κρήτη απέφυγε τα
χειρότερα από το κοσμογονικό γεγονός το οποίο προκάλεσε τον 4ο κατακλυσμό
του Δευκαλίωνα (Νώε), του οποίου συνέπεια ήταν η έκρηξη του ηφαιστείου της
Καλλίστης –Θήρας (Σαντορίνη) το
1750/1650 π.Χ.
Η Κρήτη διέσωσε όσα σε άλλες περιοχές
δυτικά της Θήρας, δυσκολευόμαστε… να αναγνωρίσουμε!
Κάθε κοσμογονικό γεγονός οφείλεται σε αστρονομικά φαινόμενα, το συγκεκριμένο είχε επίκεντρο την κοίλη Λακεδαίμoνa, η οποία βυθίστηκε 40 μ. στην λάσπη! Σώθηκαν μόνο οι ανώτερες βαθμίδες της κορυφής του λόφου/νησί[3] με το μινυακό κυκλοτερές θολωτό ιερό κτίσμα της κορυφής, το μινυακό βασιλικό νεκροταφείο θολωτών τάφων και το μινυακό ανάκτορο κάτω από το μυκηναϊκό μέγαρο της Ελένης και του Μενελάου!
Ο Πλάτων στον Τίμαιο διηγείται το τέλος του Μινυακού πολιτισμού, γνωστού ως Μινωϊκού στην Κρήτη και την ολική καταστροφή της Λακεδαίμονος, λιμναίο μητροπολιτικό κέντρο του Μινυακού πολιτισμού.
Η χαμένη Λακεδαίμων βρέθηκε!
Γιατί
ο Πλάτων την ονόμασε Ατλαντίδα; Ο Άτλας είναι παππούς του Λακεδαίμονος!
ή γιος του Ιαπετού και της Ασίας,
ή γιος του Ποσειδώνα και της Λιβύης.
Είναι πάντα ο ίδιος σε διαφορετικές χρονικές περιόδους (κύκλους).
Κάποτε στην διάρκεια της θήρας (κυνήγι) δίψασε (όπως ο Περσεύς) και με το δόρυ του κτύπησε μία πέτρα στην Λακεδαιμονία/Λακωνία από την οποία ανάβλυσε πηγή με πολύ ψυχρό ύδωρ (ο Πήγασος άνοιγε πηγές κτυπώντας με την οπλή του).
Με την Πλειόνη ή Εσπερίδα έκαμε τις
επτά Ατλαντίδες ή Εσπερίδες Νύμφες Πλειάδες –μέλισσες, από τις οποίες
προέρχονται όλα τα βασιλικά γένη της Ελλάδος!
Από αυτές η Ταϋγέτη έδωσε τ’ όνομα της στον χρυσοφόρο Ταΰγετο και έκαμε με τον Δία τον Λακεδαίμονα, 4ο βασιλιά της Λακεδαιμονίας .
Με τον πολικό στον αστερισμό του Ηρακλή
έφθασε η κορύφωση της εύκρατης περιόδου
και το κλιματικό optimum[5] της
Μεγάλης Εποχής του Ταύρου (4200 –
2100 π.Χ. περίπου). Τότε η εαρινή ισημερία σημειώνεται στον Ταύρο, η φθινοπωρινή στον Σκορπιό, το θερινό ηλιοστάσιο στον Λέοντα και το χειμερινό στον Υδροχόο, ένας ισοσκελής σταυρός!
Είναι η εποχή άνθησης του Μινυακού
-Μινωϊκού πολιτισμού!
Στον αστερισμό του Ταύρου τοποθετούσαν την Πύλη των θεών (έλευσης), την ονόμαζαν και Πύλη του Ήλιου! Στην ράχη του οποίου βρίσκονται οι Πλειάδες – μέλισσες !
ΤΑΛ-ΩΣ
αναγραμματισμός του ΑΤΛ-ΑΣ ;
Οι Μινύες Αργοναύτες επιστρέφοντας αντιμετώπισαν τον 3ο κατακλυσμό του Λυκάονα, σκοτεινιά κάλυπτε τον ορίζοντα, βράχια εκτοξευόταν, τα κύματα λυσσομανούσαν και ο αέρας μαστίγωνε τα βαριά μαύρα σύννεφα που έσπρωχνε με βιάση, όμως ο Τάλως/ Άτλας δεν επέτρεψε στην Αργώ (αστερισμός) να πλησιάσει τις ακτές της Κρήτης!
Δύο μινυακοί κυκλικοί βασιλικοί θολωτοί τάφοι της ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΟΣ (Πελλάνα), συνδέονται μεταξύ τους με το γεωμετρικό σχήμα του οκτώ ή το σχήμα ∞ του άπειρου (ο κάθετος τοίχος είναι μεταγενέστερος).
Το οκτώ ονόμαζαν Μητέρα και Ασφάλεια και βασικό στερέωμα… Στερεώνει, διατηρεί, διαφυλάσσει, κατανέμει την κοσμική τάξη και συντηρεί την δημιουργία των κόσμων.
Είναι το σχήμα του χορού σε οκτάρια που εκτελούν οι μέλισσες! Το σχήμα της οκτάσχημης ασπίδας.
Οι Μινύες -Μινωϊτες εκφράζουν την κοσμολογική θεώρηση του Κόσμου (Σύμπαν) πάντοτε με το σχήμα κύκλου, διότι η σφαίρα[7] είναι το τέλειο σχήμα του Κόσμου. Όλη η θεολογία και η λατρεία τους αποβλέπει στο κυκλικό σχήμα, [8] την κυκλική κίνηση της δημιουργίας, διαρκής αναγέννηση της Φύσης, τίποτε δεν είναι δυνατόν να μορφοποιηθεί δίχως να πάρει την μορφή κύκλου!
Ο κύκλος είναι το ανάπτυγμα του κέντρου στην δυναμική του όψη. Η ιδέα του κέντρου είναι ο ήλιος -οφθαλμός. Το τετράγωνο αναπαριστά τον κύκλο στην στατική του όψη και συμβολίζει την γη. Ο κύκλος αντιπροσωπεύει τον ουρανό, συμβολίζει την κίνηση του ουρανού και του Νου, την αιωνιότητα.
Το μινωϊκό κυκλικό κτίσμα του λόφου στο Καστέλι Ηρακλείου, συνδυάζει πολλά στοιχεία γνωστά από άλλα σημαντικά μνημεία του Ελλαδικού χώρου ήδη από την προϊστορική εποχή. Είναι βέβαιον ότι θα δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα σύνθετα, αναπάντητα μέχρι στιγμής, καθώς και βήμα στην Αρχαιοαστρονομία!
Αποτελεί ένα τέλειο κύκλο μέσα σε τετράγωνο, ένωση ουρανού και γης. Ο κύκλος αναπτύσσεται με βαθμιδωτό κρηπίδωμα, οκτώ (8) δακτύλιοι[9] επάλληλοι και λιθόκτιστοί σε διαφορετικά υψομετρικά επίπεδα, «ανασηκώνουν» το κυκλικό κτίσμα, το οποίο θα έμοιαζε μετέωρο ανάμεσα σε ουρανό και γη, ο δεσμός τους!
Οι δακτύλιοι -κυκλικοί διάδρομοι περιβάλλουν το κεντρικό κτίσμα, ο τοίχος του οποίου είναι κτισμένος με εκφορικό σύστημα ώστε να δημιουργεί θόλο με 15 μ. διαμ.
Η θόλος του «Θησαυρού του Ατρέα» έχει διάμετρο 14,60 μ., το ύψος του είναι 13,50 μ., λειτουργεί ως μουσικό κουτί (ενισχυτής του ήχου) και καθώς φαίνεται μία συγκεκριμένη μέρα του χρόνου οι ακτίνες του ήλιου εισέρχονταν στο εσωτερικό (πιθανόν από το «ανακουφιστικό τρίγωνο»)!
Στο εσωτερικό της θόλου υπάρχει κύκλος (ο εσώτατος) με διάμετρο 9 μ. (9-Θ εκδήλωση της ύλης, ανυπέρβλητον πέρας) ο οποίος χωρίζεται σε 4 τεταρτημόρια, δηλαδή ένας ισοσκελής σταυρός με σαφή προσανατολισμό.
Ισοσκελή σταυρό στο εσωτερικό φέρει ο τετράγωνος εσωτερικός χώρος της Πυραμίδας του Λυγουριού Αργολίδας, [10] η οποία είναι προσανατολισμένη στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Μέσα στην θόλο την ζώνη που περιβάλλει τον εσωτερικό κύκλο, ακτινωτοί τοίχοι τέμνουν κάθετα τους
δακτυλίους των χαμηλότερων επιπέδων διαμορφώνοντας μικρότερους χώρους (κελιά), όπως στην Τίρυνθα και στην Λακεδαίμονα (Πελλάνα).
Κατά την μεταφορά ο ομφαλός του Διός έπεσε και προσέκρουσε στην γη (θένω , θείνω, κτυπώ, προσκρούω), έτσι η πεδιάδα του ποταμού Αμνισού – Κρατερού ονομάσθηκε
Ήφαιστο ονόμασαν τον αριθμό 9 –Θ με τον οποίο εκδηλώνεται η ύλη. Ο
Ήφαιστος έφτιαξε τον χάλκινο θόλο του Ουρανού, κατοικία των θεών και τα ανίκητα
όπλα τους, όπως τον διπλού πέλεκυ-λάβρυ, σύμβολο του Διός Ταύρου!

Η μέλισσα είναι παλαιότατο σύμβολο της ψυχής που γνωρίζει την αλήθεια, ιερό και βασιλικό. Οι ομφαλοί αποδίδονται με σχήμα κυψέλης, κόλουρος κώνος-θόλος και κυκλική κάτοψη, υποδεικνύουν θέση μαντείου!
Οι μέλισσες εκτελούν χορό σε οκτάρια κάθετα επάνω από τα κελιά (μικρούς χώρους) της κυψέλης. Η κατεύθυνση της φιγούρας του οκτώ δείχνει και που βρίσκεται η τροφή σε σχέση με τον ήλιο.[13]
Άλλωστε, το δεύτερο μαντείο-ναό στους Δελφούς το έκτισαν μέλισσες από κερί και φτερά δικά τους και ίσως είχε σχήμα κυψέλης-ομφαλού.[14]
Η σχέση ομφαλού και λαβυρίνθου μοιάζει δεδομένη!
Ίσως θα έπρεπε να αναζητήσουμε τον Λαβύρινθο σε τόπο φωτεινό αντί υπόγειο!
Χορεύουν τ’ άστρα και οι μέλισσες –ψυχές σπίθες αστρικής ουσίας,
K. Kris Hirst, Archaeology Expert, M.A., Anthropology, University of Iowa, B.Ed., Illinois State Universityis. Her work has appeared in scholarly publications such as
Archaeology Online and Science.
[1] Επίκουρος καθηγητής Κλασικών Μελετών, Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο Παν, Λουισβίλ στο Κεντάκι, στνεργάτης του Οπτομετρικού Κολεγίου τιυ Λονδίνου, μέλος της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας και με πτυχίο στα Σανσικριτικά και στις Ανατολικές σπουδές.
[2] Επιμελητής και Έφορος Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων με έδρα την Θήβα και την Σπάρτη υπηρέτησε στην Βοιωτία, Φθιώτιδα, Κυκλάδες, Αρκαδία και Λακωνία.
[3] Λόφος Παλαιόκαστρο στην Πελλάνα, 17 χιλ. βόρεια της Σπάρτης. Η λέξη νησί χρησιμοποιείται για περιοχές που ξεχωρίζουν από τον περιβάλλοντα χώρο.
[4] Πλάτων, Τίμαιος, 24e
[5] Ηλίας Δ. Μαριολάκος, Ελληνική Γεωμυθολογία, Λιβάνης, 2018, β. Α’ σ.383.
[6] Ιάμβλιχος, Τα θεολογούμενα της αριθμητικής. / ἐτός – αλήθεια, ἑτός –στέλνω, ελευθερώνω, επίθ. του ρ. ἳημι.
[7] Ο κύκλος περιστρέφεται για να γίνει σφαίρα!
[8] Θ. Σπυρόπουλος, Λακεδαίμων, εκ. Καρδαμίτσα, 2013.
[9] μέσου πάχους 1,40 μ. και μέγιστου εκτιμώμενου σωζόμενου ύψους 1,7 μ.
[10] Χρήστος Δ. Λάζος, Πυραμίδες στην Ελλάδα, εκδ. Αίολος, 1995.
[11] © Μάικλ Χολφορντ [sic] R. Temple, το μυστήριο του Σειρίου, μτφ. Αλ. Ξυράφης, εκδ, Ενάλιος, 2007.
[12] Εκεί γύρω πρέπει να βρίσκεται η πόλη Θέναι.
[13] https://blog.beeing.gr «Οι χοροί των μελισσών», πηγή: Σύγχρονη Μελισσοκομία, H. Clement
[14] «Μέλισσα Πότνια», Έρση Richards-Μαντζουλίνου, Αρχ. Ανάλεκτα εξ Αθηνών, XII 1979.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου