ΥΓΕΙΑ

ΥΓΕΙΑ - η Μεγαλύτερη Τύχη του ανθρώπου … 
η Αγαθή Τύχη είναι η Υγεία που φέρνει ευδαιμονία, η ίδια η Αθηνά Σοφία, Άνθεια, Άνθηα, Αθηνά, το άνθος της ζωής, άνθος του Νου του Δία (Ζευς, ζειν)!
Συνδέεται με τα ύδατα του Κόσμου και της γης, πηγή ζωής!
Η «Μητέρα Αθηνά»,[1] Μινέρβα -όνομα ελληνικό που σημαίνει υγρή μνήμη-[2] συνδέεται με την μνήμη των υδάτων που καθαρίζουνεξαγνίζουν και τις μίνες - κρυμμένες διαδρομές νερού, αόρατους αγωγούς-στοές, ίδιους με τις αόρατες διαδρομές του λογισμού, που τόσο καλά γνώριζαν οι Μινύες/Μινωϊτες τουλάχιστον μία χιλιετία πριν τον πολιτισμό που ονομάσαμε Μυκηναϊκό.
Είναι αλήθεια ότι οι αρχαίοι ονόμαζαν το οκτώ αγωγόν και Μητέρα[3] και το συνδέουν με το ρόδακα, το ρόδον, γνωστό και ως κρινάνθεμο και κρίνο καθώς και με την χώρα των Ρόδων των βράχων[4] που κατοικούν οι γοργόνες στα σύνορα του ορατού κόσμου που αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις.[5] 
Όπως το ω-μέγα Ω σχηματίζουν δύο όμικρον ενωμένα έτσι σχηματίζουν και τον αριθμό οκτώ – 8 που πλαγιαστός γίνεται σύμβολο του απείρου - .  Και πράγματι το ωμέγα αντιστοιχεί στον αριθμό 800-Ω και το οκτώ στο Η, το δίκανο των Διδύμων, η δύο πλευρές του κόσμου, ορατό και αόρατο και της ουράνιας σφαίρας, νότιο και βόρειο ημισφαίριο.
Ο Dante γράφει ότι στ’ όνειρο του ήρθε μία γυναίκα που τραγουδούσε ότι είναι γλυκιά Σειρήνα [6] (η θεά), εμφανίσθηκε  ακριβώς την ώρα που οι γεωμάντες έβλεπαν στην ανατολή πριν την αυγή την Μεγαλύτερη τους Τύχη- lor Μaggior Fortuna[7].
Η εικόνα του ονείρου αντιστοιχεί στην εικόνα τ’ ουρανού! Η Σειρήνα ή Γοργόνα είναι η Αγαθή Τύχη του κάθε ανθρώπου, η Αθηνά Σοφία προσωποποίηση της Υγείας που χαρίζει ζωή και φέρνει ευδαιμονία!
Κάποτε οι γεωμάντες αναγνώριζαν την θεά όταν φαινόταν στον ουρανό οκτώ αστεράκια δύο αστερισμών, του Νότιου Ιχθύος που σχημάτιζε ένα γυναικείο κεφάλι το οποίο στρεφόταν προς τον Υδροχόο που σχημάτιζε ένα σώμα ιχθύ,[8] δηλαδή μαζί σχημάτιζαν μία Γοργόνα. Αργότερα όταν ο Περσεύς έκοψε το κεφάλι της Γοργόνας ο αστερισμός του Υδροχόου πήρε την μορφή του Γανυμήδη ενώ η κεφαλή (Ν. Ιχθύς) έγινε το δοχείο του από το οποίο τα ύδατα τρέχουν στην γη.
Αυτά τα οκτώ αστεράκια σχηματίζουν ένα κεφαλαίο Υ- ύ-ψιλον (τρία αστεράκια σε κάθε πόδι της διχάλας και δύο στο πόδι), σύμβολο του Πυθαγόρα για την ανθρώπινη ζωή!


Το σχήμα του Υ καθώς φαίνεται έδωσαν οι Μινύες στην κύλικα[9] που αργότερα χρησιμοποίησαν οι Μυκηναίοι ως το κατ’ εξοχήν ποτήρι (αγγείο πόσης) ιδιαίτερα για κρασί!
Είναι το σχήμα του κάλυκα άνθους, η προστατευτική θήκη του εσωτερικού του άνθους, όπως η κάρα προστατεύει τον εγκεφάλο! Πρόκειται για το αγγείο που γνωρίζουμε από παραστάσεις ότι χρησιμοποιούσαν σε θρησκευτικές τελετές και δεν είναι τυχαία η ομοιότητα του Αγίου δισκοπότηρου της θείας κοινωνίας!
Για του λόγου το αληθές η εικόνα γλυπτού του Μουσείου της Ελευσίνας, μέσα από έναν ανοικτό κάλυκα πετάγεται η Αθηνά/άνθος, την αιγίδα της στολίζει το γοργόνειο, αργότερα τον κάλυκα αντικαθιστά λεκανίς και την Αθηνά η Ζωοδόχος Πηγή, ενώ η ουσία παραμένει η ίδια νυν και αεί.

Καρολίνα Λ. Αννίνου               







[1] Παυσανίας, Ελλάδος Περιήγησις, V, 3, 2. Η Μητέρα Αθηνά συνδέεται με το «Βαδὺ Ὑδωρ», Fαδὺ, ἡδὺ = γλυκό ή βεδὺ = αήρ και ύδωρ του ρ. βδέω =κενό αέρος, χάσμα // C. Jung & C. Kerenyi, η επιστήμη της μυθολογίας, μτφ. Κ. Ζάρρας, εκδ, Ιάμβλιχος 1989, σελ. 145.
[2] Mente, memoria από το meminisse/μιμνήσκω, μνήμη. Umberto Galimberti, gli equivoci dell’ anima, ed. Feltrinelli, Milano, 2001. Min – μιν και erva – ἒρβως (ἒρFως), εὐρώςυγρός, νοτερός.
[3] Πέρας της φανέρωσης του κόσμου, Ιάμβλιχος, τα θεολογούμενα της αριθμητικής. // Για τον Luc Benoist, Σημεία, σύμβολα και μύθοι, μτφ. Αριστέα Παρίση, εκδ. Καρδαμίτσας, Αθήνα, 1992, είναι και το βάπτισμα των χριστιανών, το σημείο όπου σταμάτησε το φανέρωμα του κόσμου!
[4] Κισθήνη, κισθός - είδος αγριοτριανταφυλλιάς rock rose.
[5] […] είναι το αδιαίρετο κέντρο, το οποίο μέσα στην αληθέστατη σφαίρα, που περιέχει ολόκληρο τον φυσικό και αισθητό κόσμο[…], Πλάτων, Τίμαιος, 40b-c, // Πρόκλος, Εἰς τον Τίμαιον Πλάτωνος Δ’, μτφ. φιλολογική ομάδα Κάκτου, εκδ. Κάκτος, 2007, 133, 25 & 135, 8.
[6] Σειρήνα ή Γοργόνα είναι το ίδιο αφού οι σειρήνες με σώμα πουλιού στο νερό γίνονται γοργόνες με ουρά ψαριού.
[7] Dante Aligeri, La Divina Commedia, v. Secondo, “Il Purgatorio”, canto 19, 4, Tirografia di Rietro Fraticelli, Firenze 1852.  Quando i Geomanti lor Maggior Fortuna   veggiono in oriente, innanzi l’ alba […]  Όταν οι Γεωμάντες την Μεγαλύτερη τους Τύχη βλέπουν στην ανατολή, πριν την αυγή [ …] .
[8] Richard H. Allen, Star names, Dover Publications, In., New York, (first published in 1899), σ. 337, 338.
[9] Στην φωτογραφία κύλικα από τον Εξάλοφο Τρικάλων, Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, Κ 2278.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις