Βιβλιοκριτική: Θεόδωρου Γ. Σπυρόπουλου, «ΛΑΚΕΔΑΙΜΩΝ», ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ-Α.ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΑ, ΑΘΗΝΑ 2013

                                                                                             ? Καρολίνα Αννίνου
 
Η πόλη ΛΑΚΕΔΑΙΜΩΝ
πριν και μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας
 
Η «Οδύσσεια» μίας ανασκαφής, ο εντοπισμός του χώρου στην κοιλάδα του Ευρώτα, οι συνεχόμενες εκπλήξεις που συνάντησε ο αρχαιολόγος και η ομάδα του και η επαναφορά της ανεστραμμένης ιστορίας. Ερωτήματα κομβικά βρίσκουν τις απαντήσεις τους επιτρέποντας ν’ αναδυθεί από την αχλύ της σύγχυσης του νου η πλατωνική ΑΤΛΑΝΤΙΣ.
Ο προσφιλής στους μελετητές του Δυτικού πολιτισμού, κατακερματισμός των ιστορικών εποχών και πολιτισμών –Κυκλαδικός, Μινωϊκός, Ελλαδικός- βρίσκει επιτέλους τη συνοχή του ως Μινυακός πολιτισμός που ακολουθείται από τον λεγόμενο «Μυκηναϊκό» πολιτισμό. Η χρονολόγηση αναβαίνει ώστε να σείεται συθέμελα το οικοδόμημα του γνωστού ιστορικού πλαισίου παγκοσμίως.
Ο λόγος των ποιητών αποκτά υπόσταση αλλάζοντας την εικόνα του Κόσμου και είναι θαύμα να ιδεί κανείς πόσο επίκαιρα αναγκαία είναι η ορθή εικόνα του.
Ο αρχαιολόγος δεν ανασκάπτει μόνο το χώμα της γης, ανασκάπτει συγχρόνως και της φιλολογικές πηγές – Όμηρος, Πλάτων, Αλκμάν, Πλήθων. Επεκτείνεται στην κοσμοθεωρία των ανθρώπων –λατρεία, το επέκεινα, αρχιτεκτονική, ετυμολογία ονομάτων, γραφή- καταρρίπτοντας δια παντός την «Ινδοευρωπαϊκή» θεωρία. Γεωμετρικά σχήματα παίρνουν τη θέση τους στις αρχιτεκτονικές μορφές και στη διαμόρφωση του χώρου. Προχωρά στη μελέτη των αντικειμένων – τέχνη, τεχνολογία, χρήσεις, κλπ.
Η Επιστήμη/γνώση του αληθινού και καθόλου του πραγματικού/ρεαλιστικού είναι η ανάγκη του ανθρώπου να γνωρίσει τον Κόσμο, τον τρόπο της ύπαρξης του ώστε να ελευθερωθεί από την άγνοια που τον κρατά δέσμιο της ύλης, η μετάβαση στη χώρα των Μακάρων, η επί γης ειρήνη! Το θέμα που προκύπτει είναι ότι αν υπήρξε η κατά Ησίοδον ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ σύμφωνα με τον κυκλικό τρόπο της ελληνορθόδοξης σκέψης, αυτή η εποχή θα επανέλθει!
Πρόκειται για ένα συναρπαστικό πόνημα έργου ζωής, γραμμένο με την αμεσότητα της απλότητας του επιστημονικού λόγου πέρα από ακαδημαϊκούς σχολαστικισμούς. Ένα κείμενο που αρχικά παρασύρει τον αναγνώστη σαν στρόβιλος δημιουργώντας έντονα και κάποτε αντιφατικά συναισθήματα μέχρι να τον οδηγήσει στο τέλος σε απάνεμο λιμάνι λουσμένο στο φως, σαν αργοναύτη που επιστρέφει. Μία πραγματική πρόκληση για τον ακαδημαϊκό κόσμο, οδηγός για τους φοιτητές κλασσικών σπουδών, μία γερή βάση για περαιτέρω έρευνα.
Αφορά όλους τους αναγνώστες που επιθυμούν να ιδούν την πλατωνική Ατλαντίδα – το κέντρο/πρωτεύουσα και τα επίκεντρα/πόλεις και δεν τους τρομάζουν οι δυσκολίες του ταξιδιού και η όψη της Μέδουσας Γοργούς.
Η επιλογή της μορφής της έκδοσης από το Ινστιτούτο του Βιβλίου-Α. Καρδαμίτσα προφανώς έγινε με κριτήριο τις επιταγές της εποχής μας, έτος 2013. Πρόκειται για τρεις τόμους, οι δύο με κείμενο και το απαραίτητο φωτογραφικό υλικό συνοδευτικό του κειμένου (φωτογραφίες, σχέδια, αποτυπώσεις, τοπογραφικά) και ο τρίτος ολοκληρωτικά με φωτογραφικό υλικό, σε μέγεθος σχεδόν Α4 (28,2x21) με βαρύ λευκό γυαλιστερό (illustration) χαρτί. Το μέγεθος και το χαρτί κάποτε δυσκολεύουν την ανάγνωση ωστόσο επιτρέπουν τον όγκο του κειμένου και την ύπαρξη των απαραίτητων φωτογραφιών.
Ο αρχαιολόγος-συγγραφέας Θεόδωρος Γ. Σπυρόπουλος, Υφηγητής και Επίκουρος Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Επιμελητής και Έφορος Αρχαιοτήτων υπηρέτησε στην Βοιωτία, Φθιώτιδα, Κυκλάδες (στις ανασκαφές του καθηγητή Σπύρου Μαρινάτου στο Ακρωτήρι), Αρκαδία και Λακωνία με έδρα την Θήβα και την Σπάρτη.
Ανάμεσα στις γραμμές και το ύφος του κειμένου που αντικατοπτρίζει τον άνθρωπο και τον επιστήμονα θα συναντήσετε τον αρχαιολόγο – ταξιδευτή του χρόνου. Καλό ταξίδι.
 
 
 
 
 


 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις