Η τελευταία πράξη! Ελεονόρα Ντούζε

Τιτίκα Βλαχοπούλου στο
ρόλο της Ελεονόρα Ντούζε

«Και να διαγραφούν οι μικρές τραγωδίες του καθενός μας προνοούν οι μεγάλες τραγωδίες του Κόσμου»
φράση από το θεατρικό έργο του Ghigo De Chiara, Ελεονόρα Ντούζε: η τελευταία νύκτα που  ανεβάζει Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή μέχρι και  17 Φεβρουαρίου το θέατρο «Νέου Κόσμου» στην Αθήνα.

Οι μεγάλες τραγωδίες του Κόσμου αφορούν όλους μας, τον καθένα  χωριστά κι όλους μαζί. Όλοι είμαστε θεατές στην ίδια παράσταση και συγχρόνως «ηθοποιοί» που εναλλάσσουν ρόλους στη σκηνή της ζωής. Πίσω από κάθε ρόλο και κάθε Εγώ υπάρχει ο Εαυτός – «παρατηρητής», η θεϊκή υπόσταση του ανθρώπου.
Όταν τα προσωπεία πέφτουν κι οι ρόλοι χάνονται εκείνο που μένει είναι ο Εαυτός, που τότε εμφανίζεται ως ο από μηχανής θεός που βάζει στη θέση τους τα πράγματα και νέος κύκλος ξεκινά!
Αυτό είναι το συναρπαστικό παιχνίδι που θέατρο του έχει τον Κόσμο και, όπως το παιχνίδι του χρόνου, συγχωνεύει αυτό που χτίζει και αυτό που γκρεμίζει, γράφει ο Κώστας Αξελός στο βιβλίο του  ο Ηράκλειτος και η φιλοσοφία (μτφ. Δ. Δημητριάδης, εκδ. Εξάντας, 1986).

Σήμερα που ο κόσμος γκρεμίζεται μέσα στο πιο πυκνό σκοτάδι (αδικία, πόνος, ψέματα, θλίψη, αλαζονεία…) σαν έργο ξετυλίγεται η ζωή μας μέσα στο παρελθόν του Κόσμου.
Η τελευταία πράξη οδηγεί νομοτελειακά στον από μηχανής θεό.
Μας «έβγαλαν την ψυχή» και τώρα η ψυχή ελεύθερη μπορεί ν’ αγωνιστεί, να διεκδικήσει ότι της ανήκει, τον Κόσμο!

Ένας σωρός άνθρωποι εργάζονται αθέατοι στα παρασκήνια του θεάτρου του Κόσμου, δημιουργούν το δικό τους κομμάτι τέχνης, το δικό τους κομμάτι ζωής, ακόμα και ανιδιοτελώς σαν χρειαστεί, διότι «τον Θεό και την Τέχνη μπορεί να τα έχει ανάγκη κάποιος οποιαδήποτε στιγμή» (από το ίδιο έργο)!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις