Ηριδανός, Κεραμεικός, Αθήνα Νοέμβριος 2011

Ξημέρωσε μία από εκείνες τις λαμπρές λιακάδες με το μοναδικό καταγάλανο αττικό ουρανό. Ήλιος με δόντια, ο ιδανικός καιρός για βόλτα. Μία καθημερινή που κατάφερα να μην έχω καμία δουλειά και καμία επιθυμία να πλησιάσω σε βιτρίνα, άλλωστε το shopping therapy, για όποιον το εφάρμοζε, πέρασε ανεπιστρεπτί. Ήμουν πρακτικά και ουσιαστικά ελεύθερη να κάνω ότι θέλω... μία ολόκληρη μέρα στη διάθεση μου!
Η Αθήνα ανέδυε εκείνη την τόσο χαρακτηριστική μυρωδιά..., όχι, δεν είναι το καυσαέριο, ούτε τα σκουπίδια ή οι υπόνομοι ή η υγρασία. Είναι μία μυρωδιά που όλα αυτά τα διαπερνά, όχι λόγω της έντασης αλλά της λεπτότητας της. Από παιδί τη θυμάμαι, άλλοτε ανακατεμένη με την ευωδία που αναδύουν οι νεραντζιές, άλλοτε οι γαζίες ή τα γιασεμιά ή, όταν υπήρχαν, οι φούρνοι. Μία μυρωδιά που αντιλαμβάνεσαι μόνο αν αγαπάς τον τόπο.
Πήρα να κατεβαίνω τη Β. Σοφίας, θα μπορούσε να ονομάζεται Λεωφόρος Λυκείου, από τις πιο όμορφες του κόσμου, κατεβασιά του βοριά με τις πολλές "μαγικές" εικόνες, για όποιον ξέρει να παρατηρεί! Αν και καθημερινή ήταν περίπου άδεια, γεγονός που εκείνη τη στιγμή δεν είχα καμία διάθεση ν' αναλύσω. Ακολούθησα την πορεία του ήλιου. Έφθασα στο τέλος της Ερμού, Ερμής, ο αγγελιαφόρος των θεών, προστάτης των κλεπτών και... των εμπόρων λένε, ο παιχνιδιάρης ψυχοπομπός! Μέχρι εκεί είχα προσπεράσει τέσσερις εκκλησιές και μπήκα στον πεζόδρομο.
Είχα αποφασίσει ότι δεν θα ανέβαινα στην Ακρόπολη, ούτε θα πήγαινα στης Πλάκας τις ανηφοριές, στην Αρχαία Αγορά, στου Φιλοπάππου, αλλά γραμμή στον Κεραμεικό, στο Δίπυλο, σκοπός μου να περπατήσω στις όχθες του Ηριδανού... η λύτρωση!

είσοδος στον Κεραμεικό, στο βάθος ο Λυκαβηττός
και δεξιότερα ο Υμηττός.
Είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού δύο ολόκληρα ευρώ! Ούτε ένας καφές για να περπατήσεις στο επίσημο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας, έξω από τα τείχη, ανάμεσα στους τύμβους και τα ταφικά μνημεία, στο Δίπυλο, στις όχθες του Ηριδανού..., να δεις το μικρό αλλά εκπληκτικό Μουσείο, δύο ευρώ... πολύ για όποιον δεν έχει, λίγο για το πόσο αποτιμούμε την πατρογονική κληρονομιά μας. Και αυτή τη σκέψη την πέταξα πίσω μου, όχι σήμερα, όχι τώρα.
Υπόστεγο Μουσείου Κεραμεικού




Υπόστεγο Μουσείου Κεραμεικού
Κύνας, αντιστοιχεί και συμβολίζει τον αστεριαμό του Μεγάλου Κυνός ή Σειρίου και ο λέων τον αστερισμό του Λέοντος. Οι δύο αστερισμοί μοιράζονται τη μεγάλη καλοκαιρινή ζέστη, τα κυνικά καύματα (καύσων), διότι όταν ανατέλλει ο Μέγας Κύνας ο ήλιος μας βρίσκεται στον αστερισμό του Λέοντα.

ο Ηριδανός από δυτικά προς ανατολικά, ο Υμηττός στο βάθος.

Ηριδανός, ο μοναδικός ποταμός με τ' όνομα αυτό στον πλανήτη ολόκληρο. Οι πήγες του βρίσκονται στη Δεξαμενή, στους πρόποδες του Λυκαβηττού (Κολωνάκι)! Είναι ένας από τους τρεις ποταμούς της αρχαίας Αθήνας και ακολουθεί με ακρίβεια την πορεία του ήλιου, που ανατέλλει πίσω από τον Υμηττό.
Όπως ο Γαλαξίας μας, ο ουράνιος ποταμός, ακολουθεί την πορεία ενός άλλου μεγαλύτερου ήλιου, του Υπερίωνα Σειρίου!





ο Ηριδανός από ανατολικά προς δυτικά.


Αυτή την ίδια πορεία ακολουθεί και ο ποταμός Po, γι' αυτό ταυτίστηκε με τον Ηριδανό...
Ελληνικά πό, ποτί σημαίνει προς, δείχνει κατεύθυνση, προορισμό, σκοπιμότητα, κλπ.
Διασχίζει τη Β. Ιταλία, από τη Ravenna φθάνει στο Torino κι ένας του παραπόταμος, ο Dora Baltea, φθάνει στην Ivrea, όπου βρίσκεται η μικρή λίμνη με την ονομασία Sirio.
Lago Sirio, Ivrea, Italia
Ο Ηριδανός υπάρχει, είναι ζωντανός κι εξακολουθεί να ρέει, μπορείτε να τον δείτε στον Κεραμεικό και να τον ακούσετε στο σταθμό του metro στο Μονοστηράκι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις